Записник са Оснивачке скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“

Оснивачка скупштина Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд одржана је 11.05.2014. године, са почетком у 16,00 сати, у великој сали општине Нови Београд, Бул. Михајла Пупина бр. 167.

Skupština Udruženja Gospićana 12

Овој Скупштини присуствовало је око 200 грађана поријеклом са територије општине Госпић, као и њихови потомци, по административној подјели Лике из 1991. године, а који чине чланство ове Скупштине.

Осим чланова, овој Скупштини су присуствовали и уважени гости, црквени достојанственици, представници институција система власти, невладиних организација као и представници удружења, чија имена се налазе као саставни дио овог Записника.

У име оснивача, рад ове Скупштине отворио је проф. Миле Рајчевић, којем је припала изузетна част и дужност да предсједава Оснивачком скупштином Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, Удружењем које ће радити на његовању и очувању културног, националног и завичајног идентитета и баштине српске заједнице из Госпића, односно ширег завичаја Лике.

Поздрављајући присутне чланове Скупштине, као и уважене госте г. Миле Рајчевић је најавио свечани дио Скупшитне, културни програм, у коме су учествовали: изворна група „Плитвице“, књижевник проф. Душан Ђаковић, велики драмски умјетник, члан Народног позоришта и слободни умјетник, бард српске сцене, бивши директор Народног позоришта г. Љубивоје Тадић, те госпићки научник и музичар проф. др Никола Жутић са сином Владимиром и солистом Јованом Цветковићем.

Послије свечаног дијела прешло се на радни дио Скупштине.

Избором радног предсједништва у саставу:

 1. Миле Рајчевић – предсједавајући
 2. Милан Стикић – члан
 3. Милан Судар – члан

предсједавајући г. Миле Рајчевић предложио је слиједећи

Дневни ред

 1. Избор радног Предсједништва (предсједавајући и два члана),
 2. Избор записничара и два овјеровитеља,
 3. Доношење Одлуке о оснивању Удружења Госпићана – усвајање Оснивачког акта о оснивању Удружења,
 4. Усвајање Статута Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 5. Усвајање Пословника о раду Скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 6. Усвајање Програма рада Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 7. Избор предсједника Скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 8. Избор замјеника предсједника Скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 9. Предлог листе Предсјеништва (11 чланова) Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 10. Избор Надзорног одбора Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 11. Доношење Одлуке о именовању лица овлашћеног за заступање Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд,
 12. Разно.

Предложени Дневни ред је једногласно усвојен.

Једногласно је прихваћено да записник ове Оснивачке скупштине води г-ђа Душанка Ђаковић, два овјеритеља: г-ђа Нада Црнобрња и Мира Грубић.

Пошто је апсолвирана тачка 1. и 2. прешло се на тачку три (3.) дневног реда.

Како су сви чланови добили приједлог Одлуке о оснивању Удружења као и приједлог Оснивачког акта о оснивању Удружења, исти су дати на разматрање. Како на ова два предложена документа није било примједби нити дискусије, исти су једногласно /гласањем/ усвојени и они су саставни дио овог записника.

Усвајањем ових аката основано је Удружења Госпићана „Никола Тесла“ у Београду, адреса: Ивићева 3, Земун.

Оснивањем Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, предсједавајући г. Миле Рајчевић је дао ријеч присутним високим гостима протојереју г. Славку Стевановићу, Милојку Будимиру, Миодрагу Линти, Сави Штрпцу, Љубивоју Тадићу, те представницима удружења да поздраве оснивање Удружења Госпићана.

Након поздрава и честитки гостију који су у поздравним говорима пожељели успјешан рад Удружењу у наредном периоду, прешло се на четврту (4.) тачку дневног реда.

Након образложења приједлога Статута Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, исти је стављен на јавну расправу. Како нико није имао примједбе на предложени Статут, једногласно је одлучено да се усвоји Статут Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд у предложеном тексту и он је саставни дио овог Записника.

Након тога прешло се на пету (5.) тачку дневног реда.

Након образложења приједлога Пословника о раду Скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, исти је стављен на јавну расправу. Како нико није имао примједбе на предложени Пословник,  предложено је да се усвоји Пословник о раду Скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, у предложеном тексту и он је саставни дио овог записника.

Након тога прешло се на шесту (6.) тачку дневног реда.

Након образложења приједлога Програма рада Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, отворена је јавна расправа. Како нико није имао примједбе на предложени Програм рада, једногласно је одлучено да се усвоји Програм рада Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, у предложеном тексту и он је саставни дио овог записника.

Послије тога се прешло на седму (7.) тачку дневног реда.

На састанку оснивача 26.04.2014. године, разматрајући потенцијалне кандидате за вођење Удружења, а при томе водећи рачуна о вољи, жељи и интересу сваког кандидата, заступљености са подручја некадашње општине Госпић до 1991. године, те организационо стручним и другим способностима, као и више заступљености млађег кадра, једногласно је прихваћен приједлог да проф. др МИЛАН ПОЧУЧА буде предсједник Скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд (једногласно изабран).

Приједлог листе потенцијалних кандидата за вођење Удружења је саставни дио овог записника.

Прешло се на осму (8.) тачку дневног реда.

Предложени кандидат МИЛАН СТИКИЋ једногласно је изабран за замјеника предсједника Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд.

Затим се прешло на девету (9.) тачку дневног реда.

Предложена је листа кандидата за Предсједништво Удружења (11 чланова) у слиједећем саставу:

 1. СЛАВКО ПРОШИЋ
 2. БИЉАНА ЋАЛИЋ
 3. ЉИЉАНА НОВАЧИЋ
 4. ИРЕНА ЈЕЛОВАЦ
 5. МЕЛАНИЈА СУДАР
 6. ЂОРЂЕ ЉУБОЈЕВИЋ
 7. ЗОРАН  КАЛАЊ
 8. САША ТРЕШЊИЋ
 9. РАЈКО ПОТКОЊАК
 10. ЈОВИЦА КРТИНИЋ
 11. МИЛАН СУДАР

Предсједавајући Скупштине  је образложио листу кандидата за Предсједништво.  Скупштина је гласањем једногласно изабрала  предложену листу Предсједништва.

Потом се прешло на  десету (10.) тачку дневног реда.

Предложена листа кандидата за Надзорни одбор Удружења у слиједећем саставу:

 1. СОЊА ЋУРЧИЋ
 2. ЈЕЛЕНА ДУКИЋ
 3. ДАНИЈЕЛА КРАЈНОВИЋ

Листа је једногласно прихваћена од стране чланова Оснивачке скупштине.

Прешло се на једанаесту (11.) тачку дневног реда.

Предложени кандидат МИЛАН СУДАР једногласно је изабран за заступање, представљање и вођење Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд.

Прешло се на дванаесту (12.) тачку дневног реда.

 Миле Рајчевић је замолио  чланове Предсједништва Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, да након завршетка рада Скупштине, остану да се изврши конституисање Предсједништва Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд и да се постигне договор о слиједећим активностима и начину рада.

Како је дневни ред  исцрпљен, предсједавајући Оснивачке скупштине Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд, г. Миле Рајчевић захвалио се присутним на сарадњи и одазиву Скупштини, честитао новоизабраном руководству Удружења и закључио рад Скупштине.  (18.15 сати).  Потом је позвао присутне на коктел и дружење у фоајеу испред свечане сале.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 5 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд