Обновљено Друштво „Српска народна читаоница и књижница“ у Врепцу

Далека 1929. година остала је упамћена у Лици по незапамћеној зими, а у нашем Врепцу и по оснивању Друштва „Српска народна читаоница и књижница у Врепцу“. Потакнути потребом за културним и духовним уздизањем група наших одважних мјештана међу којим су били: учитељ Марко Почуча, ратар Ђуро Богдановић, ратар Миле Угарак, путар Тодор Богдановић, парох Ђуро Витас, учитељица Смиља Наранчић и трговац Влајко Наранчић написали су Правила Друштва које је потом и регистрирано код надлежних власти.

У члану 2. наводи се да је задатак Друштва „да унапређује културу села читањем дозвољених, поучних и забавних новина и књига, да национално васпита своје чланове; да приређује седељке, забаве, свечаности и игре; да приређује предавања о свему ономе што би уздигло здравље и просвету села те што би кренуло живот к економском напретку“.

Зацртане програмске активности су се и реализирале, а као куриозитет у оно доба била је набава радио апарата на батерије око којег су се свако вече окупљали бројни Врепчани посебно слушајући вијести с тадашњих ратишта. Већ тада су почињали схваћати да би и њих могао захватити несретни рат. Нажалост, то се и догодило. Разуларене усташе долазе у Вребац 6. маја 1941. и за своје сједиште одабиру Друштвени дом. Почиње невиђени терор над цивилним становништвом па и Друштво напрасно прекида с радом. У складу с тадашњом политиком по ослобођењу не обнавља се рад Друштва, долази до исељавања, а 1995. и до егзодуса преосталог становништва.

Група Врепчана покушавајући отети забораву свијетле традиције нашег села и наших предака на које можемо и морамо бити поносни покренула је иницијативу за обновом Друштва, па је 18. марта 2017. у Врепцу одржана обновитељска скупштина Друштва. Сједници оснивачке скупштине присуствовали су оснивачи: Јован Бобић, Богдан Мандарић, Јово Ћурчић, Мирјана Ћурин, рођ. Грубић, Драгица Плећаш, рођ. Мандарић, Танасије Мандарић, Жељко Наранчић, парох Драган Михајловић и Никола Цетина. На сједници је представљена сврха оснивања Друштва и донијета одлука о оснивању Друштва. За предсједника Друштва једногласно је изабран Јован Бобић, за потпредсједника Танасије Мандарић и тајника Никола Цетина. У Управни одбор изабрани су: Јован Бобић, Танасије Мандарић, Никола Цетина, Мирјана Ћурин и Жељко Наранчић. У Надзорни одбор изабрани су: Драгица Плећаш, Богдан Мандарић и Јово Ћурчић.

Донијета је и одлука о покретању поступка за упис Друштва као удруге у Регистар удруга. Након проведеног поступка надлежно тијело Уред државне управе у Жупанији личко-сењској, Служба за опћу управу дана 22. маја 2017. донијело је рјешење којим се одобрава упис удруге под називом “Српска народна читаоница и књижница у Врепцу“, са сједиштем у Врепцу, Вребац 30.

Овим чином Друштво након пуних 76 година наставља с радом у нашем Друштвеном дому. Бројни су планови и зацртане активности за које нам је потребна помоћ и подршка бројних Врепчана  и њихових потомака расутих по свијету. Само сложни можемо сачувати наш Вребац од пропадања и заборава.

Рад Друштва можете пратити ОВДЈЕ.

 

Никола Д. Цетина

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 1 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд