Изложба слика проф. Миле Рајшића у Лазаревцу

Грађани Лазаревца и Београда имали су част да у Лазаревцу у времену од 10 – 25. марта 2016.године присуствују ретроспективној изложби радова  ликовног умјетника и ликовног падагога  проф. Миле Рајшића,  пригодом  његове  јубиларне  шездесете годишњице ликовног рада и стваралаштва. Изложбу је отворила Даринка Станојевић,  кустос – историчар  уметности, уредник ликов ног програма у Модерној галерији Лазаревац, осврнувши се на богато ликовно стваралаштво проф. Миле Рајшића.

Са отварања изложбе            Са отварања изложбе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Присутне грађане на отворењу  изложбе  поздравио је проф. Милојко Будимир у име Удружења Срба из Хрватске, Београд, зажеливши Мили Рајшићу као ликовном умјетнику и сталном учеснику „Крајишког ликовног салона“ много успјеха у даљем раду и стваралаштву.

Аутор изложбе  је  емотивним и дирљивим ријечима говорио о своме ликовном стваралаштву од његове најраније младости, као ђака Учитељске школе у Госпићу, па све до  данашњих дана.

–         Од акварела, пастела, темпере, линореза, туша и  уља до мозаика, кроз мотиве завичаја, личких пејзажа, мора, језера, цвећа, портрета,  Лазаревца…, радови  су овог ликовног ствараоца  са  личке груде. На изложби се може видјети пресјек стваралаштва Миле Рајшића, од тематске одређености гдје преовладавају пејзажи  са родне груде, са чарима и љепотама завичаја, „топлим и веселим“ бојама његове Лике и Барлета, које никога не остављају равнодушним, завичаја који се никада не заборавља.

Аутор с поносом истиче:

–         Поносим се реализацијом  мога  ликовног успјеха у мом ликовном стваралаштву почев од Учитељске школе у Госпићу, и ликовног образовања  на  Педагошкој академији у Загребу и Педагошком факултету у Ријеци, преко пејзажног сликарства, сликарства мога  завичаја, личких пејзажа у тиркизном маниру, кроз регионалне изложбе личких сликара, вајара и графичара, кроз изузетан успјех и промоцију највећег ликовног одличја „Октобарске ликовне награде“ 2002. године у Републици  Србији.

Мозаици - слике лијево      Мозаици – слике лијево

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аутор истиче да су мозаици као сликарска техника „у глобалу његово ликовно стваралаштво“ а изложени на изложби су „закључница његовог ликовног стваралаштва“, што је оставило значајан траг у његовом педагошком и ликовном раду у школи, одељењу, рад у ликовној школи цртања, сликања и вајања као и бројне ликовне манифестације у Републици Србији и некадашњој великој Југославији.

   Пригодан рецитал извели су ученици Основне школе из Лазаревца

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Биографија:

Професор Миле Рајшић рођен је 1941.године у селу Барлете, општина Госпић /Хрватска/. Завршио је Учитељску школу у Госпићу, ликовне умјетности на Педагошкој академији у Загребу, затим Педагошки факултет у Ријеци. Ликовном умјетношћу бави се од најраније младости.Активо је учествовао на колективним изложбама „Лички ликовни анале,  а припремио је бројне самосталне изложбе у Госпићу, Бачкој Тополи, Лазаревцу, Лајковцу…

За свој рад у ликовном стваралаштву примио је више награда.

 

Београд, 25.март 2016.године                                          Миле Рајчевић, проф.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + nineteen =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд