Штампа у Госпићу на прелазу између два вијека: Личанин, Србин, Хрват, Старчевићанац

Госпић је крајем 19. и почетком 20. вијека био веома жива варош за ондашње прилике. То се, вјероватно, најбоље види кроз чињеницу да је у том периоду у нашем граду излазило више листова – Личанин, Србин, Хрват, Старчевићанац… 

štampa u gospiću

Главни уредник листа Србин у почетку (од оснивања 1898. године) је био парох из Широке Куле Петар М. Крајиновић, од 1904. лист су уређивали Стево Обрадовић и власник Милан Тркуља. Лист се првобитно штампао у Госпићу код Rudolfa Desselbrunnera, а потом у новоотвореној Српској штампарији.

Насупрот листу Србин стајао је правашки лист Хрват (излазио од 1895. године), који је најпре излазио у Госпићу, да би касније прешао у Перушић.

Прије ова два листа (од 1886. године) постојао је и лист Личанин, часопис за пучку просвјету и господарство. Какав је третман имао, најбоље говори оцјена из листа Хрват да је лист Личанин био “сервско-мађаронска шврака“ која „крекеће“ те заступа идеје великог жупана Буде Будисављевића.

Као што је поменуто, у Госпићу је излазио и лист Старчевићанац, а као што му и име говори био је гласило праваша, додуше не исте струје као и Хрват.

О свему овоме више можете прочитати ОВДЈЕ.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд