Порекло Николе Тесле

РОЂЕН: У Смиљану (Лика), 10. јула 1856. – умро у Њујорку 7. јануара 1943.Nikola-Tesla1

РОДИТЕЉИ: Отац Милутин Тесла, свештеник, мајка Георгина Ђука, девојачки Мандић, домаћица.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан (Тесле), Лазарева субота (Мандићи)

О ПРЕЦИМА:  Преци славног научника Николе Тесле без сумње потичу из засеока Дреновац код Радуча у Лици. Они су се у тај крај доселили после 1690. и одласка Турака из Лике. У Попису Лике и Крбаве из 1712. у засеоку Дреновац су уписане породице Станка и Милашина Теслића, а на Радучком пољу, недалеко од Букове главице, и породица Станка Теслића. Теслићи су се касније, по свему судећи, трансформисали у Тесле, а од које две поменуте породице потиче Никола Тесла није могуће поуздано утврдити.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: У литератури (О` Нил) се наводи да је презиме Тесла огранак презимена Драганић. Ова претпоставка, међутим, није довољно реална, јер се у попису из 1712. године Драганићи не помињу у Радучу, али се помињу породице Вукадина, Станише и Радоша Драганића у Метку. Неки сматрају да презиме Тесла потиче од заната. Тесла, осим презимена, представља дрводелску алатку. Ради се о некој врсти секире са широким сечивом насађеним на држаљу.

Према предању, које је препричавао и сам научник, име Тесла дали су Драганићи члановима једне своје побочне групе и то због једне наслеђене особине. Наиме, безмало сви су имали врло широке, крупне и напред истурене горње зубе, који су личили на теслу. Није се, међутим, показало да је ово предање почивало на иоле ваљаним доказима, па би се са више сигурности могло прихватити да се презиме Радучких Теслића пре 300 година трансформисало у Тесле. Ово тим пре што и данас има Радучана који данашњим Теслама кажу Теслићи. Такође, и Тесле и Теслићи славе исту славу – Ђурђевдан.

ДЕДА И ПРАДЕДА: Никола Тесла добио је име по свом деди Николи, који потиче из граничарске породице. Могао би бити рођен око 1780. године у Радучу, у заселку Дреновац испод главице Окић, где је живео и служио као граничар у чину подофицира. У Наполеоновој војсци имао је чин наредника. За храброст испољену у борбама између 1808. и 1814. године Французи су му доделили одликовање. Никола се оженио Радучанком Аном Калинић и са њом је имао четворо деце: синове Милутина и Јосифа и две кћери. Желећи да му синови постану крајишки официри дао их је на школовање у војни официрски завод, али га они нису са љубављу прихватили. Прадеда Николе Тесле звао се Тома, али о њему нема ближих података.

ОТАЦ МИЛУТИН: Отац Николе Тесле Милутин рођен је 3. фебруара 1819. у Радучу, а умро је у Госпићу 1879. године. Немачку тривијалну школу завршио је у Госпићу, а затим по жељи оца почео да похађа крајишку официрску школу. Међутим, није му лежала крута војничка дисциплина и ограничавање слободе, па је одлучио да напусти војну школу. Повод за напуштање био је прекор старешине да није добро очистио месингану дугмад на униформи. Милутин тада оставља војну школу и одлази у Плашки, где 1845. завршава богословију са најбољим успехом у својој генерацији. Иначе, Милутин је више био песник и филозоф. Писао је песме и чланке о текућим актуелним питањима свога краја, а потписивао их је псеудонимом „Србин Правичић“. Читао је и говорио на немачком и италијанском језику. У свом свештеничком позиву почео је да ради као капелан у Штикади код Грачаца. Нешто касније је постављен за свештеника у Сењу, затим у Симљану, па у Госпићу. Поживео је 60 година.

МАЈКА ЂУКА: Георгина Ђука Тесла (дев. Мандић), рођена је у Томингају код Грачаца као најстарија ћерка чувеног грачачког проте Николе Мандића. Иако неписмена, Ђука је била веома умна и у одсуству књиге примерено образована. Њен отац је водио порекло из угледне породице која је дала цркви и војсци подједнак број синова (Ђукин брат Петар се замонашио и добио име Николај Мандић, и био митрополит зворничко-тузлански). То је била породица, чији су синови, генерацијама, са мало изузетака, били свештеници, а кћери се удавале за свештенике. Ђука је била Николина најстарија кћерка и као таква била је позвана да се после смрти мајке брине о целој породици. То је био и разлог што се није могла посветити школовању, али тај факат није оставио пресудне трагове на њено образовање. Благодарећи високом степену интелигенције знала је напамет највећи део песама из косовског и ускочког циклуса и цео Горски вијенац.

ПОРОДИЦА: Милутин и Ђука донели су на свет Милку, Дану и Ангелину – рођене у Сењу, и Николу и млађу му сестру Милицу – рођене у Смиљану.

БИГОРАФИЈА:  Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. у Смиљану, а основну школу и гимназију је завршио у Госпићу и Карловцу. Кад је 1873. завршио гимназију у Лици је избила епидемија колере која га није заобишла, па је пао у постељу читавих девет месеци. Студије технике у Грацу је уписао 1877. и тамо остао до 1879. кад је студије наставио у Прагу. Из Прага одлази у Будимпешту где се запошљава код Телефонског друштва. Одатле одлази у Париз где прихвата посао у Едисоновој централи, а убрзо одлази и у Њујорк где његов проналазачки дух проналази плодно тле.

Изумио је полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака. Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса, Тесла.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112. Постхумно му је признато да је изумитељ радија.

ИЗВОР: Душан Узелац, „Лика и Срби медачке општине“; Википедија

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + twenty =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд