Писмо Симе Мајсторовића Николи Тесли

Госпић, 6. фебруара 1890.

Драги Никола,

Био бих ти одмах још на прво писмо одговорио, да ми није било болести и зла расположења – а нешто опет и посла и урођене тежине писања.

Овде је са здрављем прилично. Није најбоље, ал није ни најгоре. Тета се добро држи, и чисто је оживела, од кад си ти амо долазио. Хвали се вашим јунаштвом при растанку, ал признаје ипак, да је кашње тим обилније било суза и с једне и друге стране. Ујаку је мало водица нашкодила, ал се ипак добро држи. Исто тако и ђаци. Само нас троје: ја, Милка и мала Гина „бојтамо за сав Ловињац“. Милка је била код доктора у Грачацу, ал се одмах пети шести дан натраг вратила. Вели, да не може бити код ујака, јер да је код њега немар као у свакој другој гостиони; код тете Смиљане нема опет мјеста, а папо се још није преселио, јер мора остати у Зрмањи као администратор све дотле, док се она не попуни. А кад ће то опет бити, то само бог зна. Гина је патила од „импертиненце“, а ја од старога Зла.

У Петрову селу све је здраво. Неки дан је био овде Јово и обишао малог. Никад није овако добро изгледао као сад, а тако – каже – изгледа и Ангелина.

Из Плашког пише јуче Никола да је он с децом прекужио инфлуенцу, а Марица да ју је истом сад добила. Иначе, каже да јој је, од кад си ти отпутовао, са свим на боље кренуло. Тета јој је од ове последње суме, што си јој послао, одвојила за ту 20 фр и послала јој одмах, да јој се нађе при руци.

Новце смо примили у реду, а тако исто и писма. Тета ти поручује, да се чуваш и пазиш више за се; њој је тог слања доста и она не жели више ништа, него да се за будућност своју осигураш. Можеш се на ово и срдити, ал ја сам ти то написао на категорички њезин захтев.

По Божићу био је овде и ујак Тривун. Чуди се, шта то може бити са вином, кад га још нема тамо. Он се боји да ће морем путујући изгубити и кус и снагу и моли те, да га о том известиш, одмах, чим га добијеш, јер се јако за то интересира.

У Госпићу је живот стари. Лала ти је опет болестан био, ал овај пут од инфлуенце; нешто су га и уши бољеле. Сиромах није могао на Богојављање и св. Саву ни маћи из кревета, а то су његови дани у години. Дошен без престанка води војску на Косово, ал никад да је довeде. Чим стигне до малене Бањске пред Косовом, а он у грм – тј. не може више да пије и онда се други војвода тражити. Мита се и данас упиње да докаже да је способност старија од материје, а Симић опет утонуо у своје филолошке студије, па не зна ни сам хоће ли и како из њих испливати. Пензионирци ка пензионирци, а ја ка ја. Претресам свијет на решето, а пуштам мишеве, да мјесто мене уче.

Св. савска забава испала сјајно. Био је и Буда са госпом и дјецом, те је парадирао с тетом, која је била обучена у синовљу свилу. Знај дакле, да је готова и један пут ношена; а кад ће је други пут обући, то не знам. Буда је био јако весео, ал се за то још није од св. Саве јавио на улици. Слаб је већ сам по себи, а канда пати од инфлуенце. Иначе су други код њега здраво. Српски се сабор састаје 24. априла по новом, а избор за 10. марта. За царева комесара на њем именован барон Федор Николић, посланик на маџарском сабору и пријатељ ујаков. У новинарству жестока агитација са Стојковића и Бранковића отпочела. Цео се народ разделио на 2 табора, но ипак ако нађеш на бурзи какву Бранковићевићу ил ујакову акцију, купуј је, јер мораш добити, како ствари стоје и у народу и код владе. Буде кандидује с ујаком и агитује у својој жупанији за Бранковића тј. његове људе. Он преузима улогу посредовања између Бранк. и ујака у познатој ти ствари. Згодан је, да не може бити згоднији за то. Иза недеље креће се ујак у свој изборни котар не себе ради, него ради једног из генералштаба Бранковићева, ком је обећао избор у Грачацу, те му га хоће пошто пото да осигура. Као што видиш, врло паметна мисао. Око 20. II одлази на загребачки сабор и вели да ће ти отуд писати, а сад има толико посла, да не зна, где му је глава.

Прими поздрав од свих пријатеља и нас сродника, те буди здрав, задовољан и весео свом

брату Сими

N.B. 100 fr. Хвала – не могу и нећу ни пошто примити. Зашто, о том у другом писму.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 7 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд