Писмо Николадина Косановића Николи Тесли

Плашки, 24. јануара 1890.

Драги Никола!

Примили смо Твоје писмо. Хвала Ти, што си нам се јавио. Жао ми је што си с оном идејом, што је Ти у писму назва „мушицом“ за неколико година закаснио, али то не чини ништа. Док је Твоје главе, биће и идеја као и капа.

Марица је прилично здрава. Неће да иде у Приморје. Случајно је и ође необично блага зима.

Ономадне добисмо из Госпића писмо па веле да су сви здраво. Исто тако је и у Петровуселу, а то нам је синоћ каза онај „машин“ из П. села, што но му веле, кад засједне, да је (…).

Дакле, нека Те не поједа шкрб о здрављу мајке и сестара ти.

Шаљем Ти у 2 пакета 8 ком. књижица, да читаш кад се одмараш. Осим оних, које су Теби познатије него мени, као „Горс. вијенац“, „Ченгијћ Ага“, шаљем ти нешто прозе и стихова, што је наша критика прогласила за најбоље код нас задњих година. Неки комада Веселиновића (сеоског учитеља србијанског) и Лазаревића преведени су већ и на велике језике, као што је француски, талијански и.т.д.

Уједно ти шаљем по један број „Браника“ и „Српског гласа“, да видиш како су Те представили Српству, и Словенству. Тако су те од прилике приказали ваљда сви и српски и словенски листови, колико сам и сам читао, и колико сам чуо.

За наслов немој се љутити. У оригиналу било је речено „Србин проналазач у Америци“, али „Браник“ сам на своју руку промијену наслов онако како видиш.

Уредник ми је нарочитим писмом захвалио за чланак и молио ме и приватио, да га о Теби и Твојим радовима извјештавам.

Али, шта могу ја, ако не добијем који број новина отуда, а ја би већ нашао, ко би ствар ма донекле протумачити могао.

Дакле, у име Српства и Словенства, ја Те молим да нас не држиш у незнању и неизвјесности о Твојим умним радовима. Иначе, Твој ће ум и одсад свијетлити само тамо у туђини – али за Твој род и народ поготову као искра у пепелу. Неђе сам од скора читао, да се у Њујорку буне против електр. расвјетљења. Не знам је ли што на ствари.

Било би нам  јако мило, кад би нам хтио на ово писмо одговорити, па ма најкраће, јер ја знам да Ти немаш ни воље ни времена широко писати.

Желим Ти сваку срећу, а понајприје доброг здравља.

Твој љубећи Те

Николадин

прото

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − four =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд