Меморијална фудбалска утакмица „Радован Рајко Бараћ“

ПИШЕ: Ђорђе Пражић

Ђорђе Пражић

Ђорђе Пражић

УДРУЖЕЊЕ ГОСПИЋАНА „НИКОЛА ТЕСЛА“ БЕОГРАД и

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР „ЛИКА У СРЦУ“ НОВИ БЕОГРАД

Вас обавјештава и позива

Да се у недјељу 16. октобра 2016. године са почетком у 12.00 часова, игра меморијална фудбалска утакмица „Радован Рајко Бараћ“, која се организује као 25 – годишњи спортски помен фудбалеру Радовану Бараћу и осталим српским жртвама  ратног злочина (преко 150 особа), који су убијени од стране хрватских оружаних формација  у Госпићу у јесен 1991. године.

Утакмица се игра у Спортском центру „Бора Цветковић-Лане“, Марка Челебоновића 14 – Сурчински пут 15б, који се налази на Бежанијској коси, Нови Београд.

 ПРОГРАМ:

12.00 – 12.10 – Припрема за утакмицу,

12.10 – 12.25 – Загревање, постројавање на терену, пригодни говори и минута ћутања,

12.25 – 12.35 – Представљање играча и фотографисање екипа,

12.35 – 12.55 – Прво полувреме (почетни ударац изводи Јелена Бараћ),

12.55 – 13.05 – Одмор

13.05 – 13.25 – Друго полувреме

13.25 – 16.00 – Дружење у кафићу Спортског центра „Бора Цветковић –Лане“

Радован Бараћ

Радован Бараћ

 Радован Рајко Бараћ (01.06.1951-18.10.1991) је познати фудбалер из Госпића који је играо за НК „Лика“ и НК „Госпић“ из Госпића. Убијен је заједно са својом мајком Даницом. Његова кривица је била само зато што је био Србин и што је навијао за ФК „Партизан“. Осим њега, тада су убијени мајсторски шаховски кандидати Станко Смиљанић и Свилар Милан, као и перспективни шахиста Драган Ракић.

У исто време ликвидирани су познати грађани српске националности судије, професори, медицински радници, службеници, пензионисани полицајци, борци НОБ-а и други. Злочин над овим људима је прекривен завјером ћутања и губитком памћења данашњих становника Госпића. За своје некадашње саиграче, кућне пријатеље и комшије,  Рајко је још увијек злогласни шпијун, снајпериста, коректор артиљеријске ватре итд.

Ова меморијална фудбалска утакмица између екипа „Госпић 1960-1990“ и „Лика“  се игра под

Екипа Госпић 1960-1990

Екипа Госпић 1960-1990

мотом „СПОРТОМ ПРОТИВ ЗЛОЧИНА“.

За екипу „Госпић 1960-1990“ наступиће некадашњи фудбалери који су играли за клубове са подручја општине Госпић у времену од 1960-1990. године.

Екипа "Лика"

Екипа „Лика“

За екипу „Лика“ наступиће познатији Госпићани и Личани, те њихови пријатељи (љекари, адвокати, официри војске и полиције, пјевачи, занатлије, привредници, спортисти итд).

Почетни ударац ће извести Јелена Бараћ, ћерка покојног Радована, која је имала шест месеци када јој је убијен отац.

Рођаци Горан Мркић и Јелена Бараћ, којима су убијени очеви у Госпићу

Рођаци Горан Мркић и Јелена Бараћ, којима су убијени очеви у Госпићу

 

Како доћи у Спортски центар?

Спортски центар „Бора Цветковић – Лане“ налази се у улици Марко Челебоновић 14 – Сурчински sc-laneпут 15б  на Бежанијској коси на Новом Београду.

Они који долазе аутомобилом (од Газеле) искључују се са аутопута (постоји ознака Бежанијска коса), пролазе улицом Партизанске авијације покрај TC„МERKUR“ и цркве Св.Василије Острошки. На већој раскрсници са улицом Марка Челебоновића (код TC „RODA“) скрећу десно и возе до првог семафора (раскрсница улица М.Челебоновића и др Хуга Клајна), где поново скрећу десно. Након педесетак метара уочава се рекламни пано Спортског центра „Лане“ и теретане REVOLUTION. Након тога возе право до улаза у спортски центар, где можете паркирати аутомобил.

Они који долазе аутобусом, то могу најефикасније урадити са аутобусним линијама: 65, 72, 74, 75, 76, 82, 612 и 708. Из правца града треба изаћи на другој станици после раскрснице улица Партизанске авијације и Марка Челебоновића (код TC „RODA“). На тој станици бр.1189 уочава се са десне стране барака чије је чеони дио офарбан у светлозелену боју а постоје рекламни транспарент за теретану  REVOLUTION. Уском стазом треба ићи према видљивој теретани REVOLUTION. Иза те теретане, налази се спортски центар „Лане“, где ће Вас дочекати одговорно лице.

ПАРАСТОС ЗА УБИЈЕНЕ И ПОГИНУЛЕ ГОСПИЋАНЕ

Дана 16. октобра 2016 године, са почетком у 10.30 сати у цркви Светог оца Николаја у

Црква Св. Николаја у Борчи

Црква Св. Николаја у Борчи

Борчи (Улица Вука Караџића 1), служиће се парастос за убијене и погинуле Госпићане српске националности. Парастос ће служити протојереј Славко Стевановић некадашњи парох у Госпићу. После парастоса одлази се на меморијалну фудбалску утакмицу.

Захваљујемо Вам се на  подршци и одазиву.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + six =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд