Вече Госпићана у Београду

Ђорђе Пражић

Вече Госпићана у Београду

У суботу 17.11.2018. године у Свечаној сали Мали Викенд на Бањици у Београду одржано је „Вече Госпићана“, које традиционално организује Удружење Госпићана „Никола Тесла“ из Београда. Сама свечана сала је солидно уређена тако да је обезбеђивала све услове за добру забаву.  На ово традиционално дружење Госпићана су дошли некадашњи становници општине Госпић, који сада живе у Швајцарској, Њемачкој, Златибору, Бања Луци, Пригревици, Апатину и из других мјеста а свакако највише их је било из Београда и околине. Већ приликом доласка гостију уочавала се  раздрагана атмосфера. Многи Госпићани су се срели након више десетина година, а сјећања и питања је било пуно за мало расположивог времена. Програм је почео поздравним говором предсједнице скупштине Удружења Госпићана госпође Биљане Ћалић, која је поздравила све присутне и упознала их са самом традицијом и циљем овог дружења. Посебно поздравивши представнике братског Завичајног удружења Личана  „Никола Тесла“ из Апатина, позвала је њиховог предсједника да се обрати присутнима и прими поклон. Председник апатинског Удружења, који је уједно и предсједник општине Апатин господин Милан Шкрбић поздравио је све присутне а након тога му је предсједник Удружења Госпићана господин Славко Прошић уручио пригодан поклон – књигу професора Миле Рајчевића „Дивосело Читлук и Орнице у времену и трајању“. Након протоколарног увода зачули су се угодни звуци музичког састава „Савиола бенд“,чија ће музика до краја забаве одржавати високи ниво расположења.

Сви у ритму „Ужичког кола“ (Фото:М.Ћалић)

Препознатљиви вјечни хитови забавне музике из седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека пробудила су некадашња сјећања на љепа и срећна времена. Плесни подијум се почео пунити плесачима а за столовима су се препричавале догодовштине из некадашњег завичаја. Од самог почетка забаве била је присутна опуштена и позитивна атмосфера.  На овом мјесту на један чудесан начин сконцентрисала се љепота и памет, доброта и раздраганост, горштачка гордост и плесна виртуозност, личка младост и они на прагу старости али духом млади. Посебно су својом грациозношћу импоновале даме, које су својим шармом и плесним умјећем подсјетиле на некадашња времена са госпићких плесњака. На овој  забави било је доста младих, који су се уклопили у узаврелу атмосферу. Ритам „Савиола бенда“ је убрзавао  а присутни су вјештим плесним покретима пратили наметнути музички темпо. У једном тренутку зачули су се звуци пјесме „Пиши ми“ загребачке групе „Други начин“, која је настала у Госпићу приликом њиховог дужег боравка и наступа у осамдесетим годинама прошлог вијека. Та пјесма је била неформална химна генерација момака који су тада са обале Новчице одлазили на служење војног рока али и у другим ситуацијама када се остављала драга особа у Госпићу. Након тридесет година та пјесма је измамила емоције и хорски је одпјевана у овој сали на Бањици. Онда су уследили народњаци који су завршили са сплетом кола. Таман када су се листови на ногама Личанки ослободиле грчева од преласка са „Ужичког“ на „Чачак“, музика је стала а кренула је крајишка пјесма. И тако до краја. У вријеме када се ноћ дјели са јутром завршила је забава а најупорнији Госпићани су одлазили пјевушећи. На београдском небу се

Меланија и Зоран – организаторске муке су трајале до ФАЈРОНТА!!! (Фото: М.Ћалић)

уочавао одсјај свјетлости велеграда, док су са Авале долепршале прве овогодишење сњежне пахуље . Све је било као некад – добро друштво, раздрагана пјесма, снијег и нескривена жеља да се догодине поново видимо. Био је то тренутак када су Меланија Судар и Зоран Калањ напокон одахнули. Њих двоје су уложили много труда да ово готово беспрекорно организују. Њима велико ХВАЛА а свим Госпићанима и њиховим пријатељима упућујемо позив за „Вече Госпићана 2019“.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 11 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд