Свештеници страдали у рату: Никола М. Загорац (1910-1941)

Nikola-M.-ZagoracНИКОЛА М. ЗАГОРАЦ, свештеник, парох у Личком Петровом Селу, Срез Кореница, Епархија горњокарловачка

Рођен је 9. новембра 1910. године у Брезику, Срез Госпић. Богословију је завршио на Цетињу 1932. Рукоположен је за ђакона 30. јуна, а за свештеника 1. јула 1933. и постављен за пароха у Удбини, одакле је прешао у Личко Петрово Село, где га је и рат затекао.

Одмах по проглашењу НДХ ухапшен је свештеник Загорац од усташа и отеран у непознатом правцу са већом групом његових парохијана. Како је, где и када Загорац убијен сведочанства се у потпуности не подударају. По причању неких, усташе су у црквеној порти у Личком Петровом Селу убили 43 човека и међу њима свештеника Загорца. Друго сведочанство каже, по причању једног очевидца, како су, у једном месту у близини Плитвичких Језера, усташе на зверски начин убили једног православног свештеника. Њега су најпре попели на звоник па га бацили кроз прозор на земљу. Усташе, који су се налазили на црквеном торњу, повикали су кад је свештеник падао са торња: „Неста крста од три прста“. Затим су притрчали полумртвом свештенику и проболи га баојнетом. То се десило 13. августа 1941. године. По трећем казивању, свештеник Загорац је убијен на некој пилани близу Бихаћа заједно са 700 Срба из Личког Петровог Села.

Породицу свештеника Загорца – супругу са двоје нејаке деце, отерали су усташе у мају 1942. у логор у Јасеновцу, где им се изгубио сваки траг.

ИЗВОР: Споменица православних свештеника 1941-1945. стр. 72, Београд, 1960

НАПОМЕНА: У књизи је руком дописано да је свештеник Никола Загорац муж Милице, рођене сестре Ђуре Витаса, који је био парох у Госпићу до 1941. године

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд