ОДГОВОР НА КОМЕНТАРЕ

Ђоко Иванишевић

 

Одговор на коментаре

Показали су ми ваше коментаре на мој текст о Смиљану „Посјета завичају“, који је објављен 21.08.2022. године на сајту удружрња Госпићана из Београда.[1]

Због оних који нису из Смиљана, и нису упућени у стање и догађаје, хтио би изњети неке чињенице. Тко год је био тамо ових година, видио је тренутно стање и вјерујем да није одушевљен. Ово је био мој доживљај и покушај да се то стање побољша. Хрватској држави није стало и нема намјеру да обнови и уреди Спомен костурницу. Зато треба да ми потомци жртава и преминулих то учинимо.

Прије 1991. године, бригу о гробљима у Смиљану, у којима су 2-3 Спомен костурнице, водио је

Стара Спомен костурница у Смиљану

Одбор за уређење и одржавање гробља и Спомен костурница у Смиљану – Смиљан. Организовао је и изводио радове на одржавању, прикупљао добровољне новчане прилоге за своје активности. Организовао је и водио комеморацију 2.августа поводом покоља Срба у Смиљану 1941. године. Два пута годишње је кошена трава у гробљима и около у марту мјесецу и крајем јула, сјечено је грмље и грање дрвећа да не уђе у гробље, поправљане су огарде и обављали други ситнији послови. Били су купљени жељезнички прагови у Студенцима, од којих је направљено и постављено око 30 храстових крстова. А данас их  је остао мали број разбацаних по земљи. Што се тиче гробнице то сам објашњавао у прошлом чланку, па вас молим да прочитате поново.

Поштовани потомци жртава из Смиљана који живите у Републици Хрватској, данас то је ваша обавеза, јер смо ми прогнани  и онемогућени да то радимо као што смо радили до рата. Ви душебрижници, организујте се по узору на предратни период,  па покушајте водити бригу о гробљима и сјећању на убијене и преминуле.

За почетак оснујте Удругу као правног насљедника предратног Одбора. Подигните новац који је за

Гробница у Смиљану са часним крстом којег је поставило Удружење Јадовно 1941

то био обезбјеђен и намјењен, а налазио се на рачуну у Загребачкој банци у Госпићу, са којим довршите Спомен костурницу. Имате све дозволе, а можете их потражити у опћини (Град Госпић – Ђ.П.). Обратите се за помоћ Српском народном вијећу из Загреба и Епархији горњокарловачкој СПЦ у Карловцу, јер им је то дужност и морална обавеза. Тражите помоћ од Удружења Јадовно 1941. Они знају како се то ради, јер су већ нешто радили око споменика.

Затим активирајте стари жиро рачун или отворите нови, да ми који смо  отјерани и не можемо доћи пошаљемо новчане прилоге као што је рађено до рата. Вјерујем да ово ви све знате, али ако сте заборавили питајте преостале Смиљанчане који живе широм свијета и у Србији, јер их у Смиљану и Госпићу више нема.

Драга Софија, та особа која треба да понесе косу и покоси траву у гробљу други пут када дође, зове се Ђоко. А тај Ђоко је од 1970. до 1990. године редовито са осталим људима косио и уређивао гробља у Смиљану и учествовао у свакој акцији. Ако не вјерујеш мени, питај познанике да ти објасне. Док си долазила у Госпић из Загреба љети по повратку са мора на један дан, није те занимао Смиљан. Пошто те данас јако занима преузми обавезу и уради то како треба. Немој бити као ја и остали.

Хвала за бригу о мом здрављу и мојим траумама. Драго ми је да ти немаш трауме. Ја сам добро што и теби искрено желим.

Желим вам пуно успјеха у даљњем раду.

Поздрав свима!

ФУСНОТА:

[1] Аутор мисли на коментаре чланова фејсбук групе ОПШТИНА ГОСПИЋ 1990. Аутор инааче не прати друштвене мреже, већ је коментаре добио од неких чланова споменуте групе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 15 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд