Карактерологија Личана – Крајишника

krajisnikKако је Личане видио један аустријски официр у 19. вијеку

„Становници Лике су јак, робустан, снажан народ, пун смјеле храбрости и ратничког духа, навикао на напоре сваке врсте, неустрашив, вичан опасностима. Њихов начин живота и прехрана крајње су једноставни. По тој особини једнаки су Личанима више мање сви становници осталих царско-краљевских војно-граничних крајина, али лички је сој људи највиши, најљепши и најјачи“.

Принц Von Hildburgshausen, који је обишао читаву Крајину као царско-намјеснички повјереник, као човјек духа и знања, као познавалац људи и оштар опажач, добро је уочио и процијенио те изнио слиједећу слику крајишког народа уопште, којом их је тачно окарактеризовао:

„Свуда сам видио ратнички одважан народ, сирове неизвјештачене синове природе, који уз лошу припросту храну, уз рад и напоре, без његе и културе, израстоше у стасите људе, жилаве и чврсте као храстови у шуми; они су доброћудни и дивљи, к томе и празновјерни, пуни одушевљеног заноса за војничку част, вични опасним биткама, жељни плијена, као награде често изборене за храброст и смјелост. Мекоћа их није ушкопила, трајно су везани уз свој завичај, од природе обдарени неустрашивошћу, способни за најсветију вјерност и оданост“.

ИЗВОР: Franz de Paula Julius Fras, „Цјеловита топографија карловачне војне крајине“ из 1835. године

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + twelve =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд