Изложба слика Милана Крајновића

У Галерији 73 на Бановом брду 29. јануара 2015. отворена је изложба Милана Крајновића, умјетника рођеног у Госпићу. Изложени радови били су на увиду љубитељима графика до 10.02.2015. године.

M.-Krajnovic,-izlozba

У галерији коју су у највећем броју испунили Миланови земљаци (Госпићани), присутнима се обратила  Оливера Вукотић, умјетнички сарадник Галерије 73:

„Изложене графике су настале у последње три године, а избор који је направљен за ову прилику открива ликовне стазе којима је уметник корачао у овом интервалу. Црно-бели записи  исписани су у линорезу, који најверније преноси линеарна пространства уметникових замисли…..

Сваки графички лист је разиграна целина у којој се преплићу, сударају и усецају различито третиране површине. Постигнута дихотомија израђена је на споју геометријски дефинисаних и условно речено, слободно распоређених елемената. У том колоплету тачака и линија, њихови модалитети варирају, интезитет такође и ствара се систем метафора.  Изузетак је графика (Пејзаж) у којој су скоро апстрактним средствима дочаране реалистичне форме….

Код Крајновићевих графика нема понављања, сваки рад је смишљен на другачији начин, а сагледани у целини, они показују технички маестрално изведен спектар  визуелних решења….

Изложени графички листови Милана Крајновића носе драгоцени печат, интелектуални и емотивни печат заокружене уметничке личности“ рекла је госпођа Вукотић.

Izlozba,-M.-KrajnovicIzlozba,-M.-Krajnovic-2

 

 

 

 

 

 

Биографија Милана Крајновића

Рођен је 1968. године у Госпићу. Основне и постдипломске студије завршио је на графичком смјеру Академије умјетности у Бања Луци (2006. и 2010.). Током студирања добитник је неколико студентских награда за графику. Године 2008.  номинован је за награду „Мали печат“ галерије“Графички колектив“. Запослен је на Академији умјетности у Бања Луци у својству вишег асистента за предмет Графика. Излагао је преко 25 колективних изложби бијенала и тријенала у земљи и иностранству и имао је седам самосталних изложби.

M.-Krajnovic,-Pejsaz

Самосталне изложбе:

2015. Графика, Галерија 73, Баново Брдо, Београд

2010. Графике, Галерија београдске тврђаве, Београд

2009. Графике (Обликовање), Галерија „Стара капетанија“, Земун

2008. Графике, Галерија УДАС, Бања Лука

2007. Слике и графике, Културни центар, Србац

2003. Портрети, Victoria-Areal, Ваг, Швајцарска

ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=3WK–3TyD3w

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 12 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд