Фудбалска утакмица НК Госпић – ФК Партизан, 19. јула 1989. (ВИДЕО)

Фудбалски клуб „Партизан“ гостовао је у Госпићу током љетњих припрема 1989. и том приликом савладао Ногометни клуб „Госпић“ са 4 : 1. Утакмица је одиграна 19. јула 1989. пред препуним трибинама. Овај догађај снимком је овјековјечио Миле Кокотовић, којем захваљујемо на уступљеном материјалу.

ФК Партизан се у то вријеме налазио на припремама у Задру. На иницијативу челних људи НК Госпић, а на основу жеље великог броја навијача Партизана у Госпићу и околини, тадашњи тренер ФК Партизан Момчило Вукотић пристао је да 19. јула 1989. ФК Партизан игра пријатељску утакмицу са НК Госпић на новом стадиону НК Госпић (иза Гимназије).

Утакмица је завршила резултатом 4:1 за ФК Партизан. Утакмици је присуствовао већи број навијача, углавном из околних мјеста.

На почетку снимка се уочава  Пајо Ћопић, рођен 1935. који је убијен у Госпићу 16.10.1991. заједно са осталим познатим грађанима Госпића српске националности. Виде се Милан Вујиновић-Стуцко, познати стоматолог и тајник клуба Милан Милинковић –Милчек, један од најпознатијих некадашњих госпићких голмана. Пред сам почетак утакмице испред играча уочава се новинар Ђорђе Калањ, који их је сликао за потребе „Личког вјесника“. Такође се виде Миле Глумичић, инспектор СУП Госпић, и др Дарко Дадо Милиновић, који је тада био љекарско обезбеђење на утакмици.

Утакмицу су судили Петар Фрковић – Пере Булинић, Томица Рукавина и Стипе Гривичић. Састав екипе ФК Партизан се чује на снимку,  а од познатијих су играли: Горан Стевановић, Гордан Петрић, Фахрудин Омеровић, Предраг Спасић и други. На основу отежане визуелне идентификације (лош снимак) препознати су следећи играчи Госпића: голман Дмитар Матић-Дурме, Милан Матић – Мими број 3, Тони Валентић број 6, Јуре Жарковић – Тукац број 7, Душко Кнежевић број 11, Ђаковић (Драјсин син) број 13,  Мишко Рукавина број 15.

Погодак за НК Госпић је постигао Душко Кнежевић, фантастичним волејом (види на снимку на 51:25).

На снимку се види ограда стадиона, коју је својим добровољним радом офарбао некадашњи познати играч Госпића Радован Бараћ-Рајко Циа. Исти је мучки убијен од стране хрватских паравојних снага између 16. и 18. октобра 1991. године.

ПРИРЕДИО: Ђорђе Пражић, у Београду 24. јула 2015.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − seventeen =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд