Свештеници страдали у рату: Протојереј Милан Ј. Рајчевић (1886-1941)

Milan-RajčevićПротојереј  МИЛАН Ј. РАJЧЕВИЋ, црквеносудски тужилац у Плашком, Епархија горњокарловачка

Протојереј Милан  (Јована) Рајчевић, Шилеров, рођен је 3. децембра 1886. године у Дивоселу, општина Госпић. Гимназију и богословију завршио је у Сремским Карловцима 1910. године. Потјече из породице гдје је прије Другог свјетског рата било више интелектуалаца. Као свештеник служио је у парохијама у Осредцима, Широкој Кули, Зрмањи и Плашком (у Плашком био црквеносудски тужилац). У  Плашком је 20. децембра 1936. године одржана свечаност приликом отварања Соколског дома (Соколски дом је добио име краља Александра I Карађорђевића) чије је освештење извршио изасланик преосвештеног митрополита  г. Доситеја, протојереј г. Милан Ј. Рајчевић, уз асистенцију пет свештеника и  једног ђакона.

Усташка власт /НДХ/ ухапсила га је 26. маја 1941. године и спроведен је у затвор у огулинској „Кули“ гдје је спровео неко вријеме. Нешто касније пребачен је у логор „Даница“ код Копривнице. Иако је био крупан и снажан човјек, у затвор је стигао сав измучен и исцрпљен, као сјенка. Био је ошишан и тјелесно унакажен. Једва му се могао чути глас. У логору је стално понављао: „Нас више нема“. Отпремљен је за Госпић 30. јуна 1941. године, транспортован за Јадовно и тамо убијен. Његова ћерка Душанка је пошла да га тражи, али се ни она није жива вратила. Убијена је и бачена у Шаранову јаму на Јадовном 25. јула 1941. године. Потомци протојереја Милана Рајчевића, свештеника у Плашком живе данас у Црној Гори.

 

ИЗВОР: Епархија горњокарловачка, Страдање српског православног свештенства горњокарловачке епархије за вријеме НДХ и Миле Рајчевић: Дивосело, Читлук и Орнице у времену и трајању

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 3 =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд