Смиља Покрајац, народни херој

Smilja PokrajacСмиља Покрајац је рођена 8. фебруара 1920. године у Метку код Госпића. Основну школу завршила је у родном селу, а учитељску школу у Госпићу и Бањој Луци. Током похађања учитељске школе, прикључила се деловању лево оријентисаног омладинског кружока. Чланица Комунистичке партије Југославије (КПЈ) постала је 1939. године.

Место учитељице добила је у селу Прљеву код Зрмање, а убрзо се и удала. У селу је деловала и као политичка радница у служби КПЈ.

После Априлског рата и успостављања усташке Независне Државе Хрватске, 1941. гоидне, усташе су је ухапсиле. Успела је да се извуче из затвора, али су јој мужа убили. Након тога се прикључила припремању устанка. Након почетка устанка у Лици, радила је на мобилизацији снага за Народноослободилачки покрет на подручју Зрмање.

Крајем 1941. године, била је изабрана за члана Котарског комитета КПХ за Грачац, а убрзо затим и за председницу Котарског одбора Антифашистичког фронта жена за Грачац. Радила је и на стварању и изградњи Народноослободилачких одбора на подручју грачачког котара. На Првој окружној конференцији антифашисткиња Лике, септембра 1942. године, изабрана је за члана Окружног одбора АФЖ-а за Лику. Као делегат личких жена, учествовала је у припремама и раду Прве земаљске конференције АФЖ Југославије, одржане почетком децембра исте године у Босанском Петровцу.

Када је почетком 1943. године наступила Четврта непријатељска офанзива, Смиља је радила на организацији склањања и заштите народа у збеговима и пружању помоћи војним јединицама на фронту. Након завршетка офанзиве, радила је на обнови Народноослободилачког покрета на подручју Грачаца. У то је време била уврштена међу десет личких кандидата за чланове Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Хрватске. Приликом четничког напада на седиште Котарског комитета КПХ за Грачац, које се налазило у селу Брувну, 18. марта 1943. године, Смиља се упустила у борбу против четника. Кад је увидела да се не може извући, задњим метком је извршила самоубиство, да им не би пала жива у руке.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 20. децембра 1951. године, проглашена је за народног хероја.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − fifteen =

Удружење Госпићана "Никола Тесла", Београд